Čvrstina

Moraš da očvrsneš. Da se prisetiš kako izgleda braniti se, trpeti i boriti se za svoje. A ne da podležeš tokovima koji u svemu vide govor mržnje, pasivno nasilje i nalaze se uvređenim zbog svake gluposti, pa onda tužakaju bližnjeg svog, kukaju i kenkaju, traže sigurnu zonu i zaštitu od drugog, zloupotrebljavaju zakone i drame oko svega.

Ako si muškarac, nauči da trpiš bol sa osmehom na licu, da podneseš gubitak šmekerski, da priznaš poraz, ali i da se boriš kao lav i rešavaš svoje probleme sam.

Ako si žena, budi faca pa odbijaj dosadne udvarače sama umesto što sve doživljavaš kao seksualno uznemiravanje i potencijalno silovanje. Budi faca pa budi i ženstvena i jaka, i svoja i tuđa, a ne da postaješ muškarača jer ovo propalo vreme poziva na to, ili ideš u drugu krajnost pa glumiš žrtvu u svakoj prilici.

Ako si dete, padni i poderi ta kolena, opeci se, nagutaj se vode u moru, pobij se na velikom odmoru, nauči da primiš udarac i da ga vratiš. Izađi sam na kraj sa decom koja te zezaju u školi, nađi svoju pasiju od malih nogu, budi bolji u njoj od ostalih, izbori svoje mesto pod suncem još u detinjstvu. Budi drugačiji.

Ako si čovek, ne povodi se za omlakonjavanjem čovečanstva. Ostani snažan, svoj i prisutan u sopstvenom životu, rasti dok drugi padaju, jačaj dok drugi njanjave i kmeze.

I budi ono što si uvek duboko u sebi i bio, bez potrebe da se prilagođavaš sredini u kojoj živiš, ma kakva ona bila, i vrednostima koji ti se svakodnevno serviraju putem medija, ma koliko privlačne one bile.

Categories: Razmišljanja | Leave a comment

Post navigation

Leave a comment

Blog at WordPress.com.