Doktorat

Do pre desetak godina, kad neko doktorira iz određene oblasti, ljudi su govorili lepo, razložno i logički da ta osoba ima doktorat. Onda je odjednom reč doktorat postala valjda staromodna ili nedovoljno kul, pa je počelo masovno da se govori da ta ista osoba ima pi-ejč-di (PhD) sa sve engleskim spelovanjem skraćenice, jer to tako nekako zvuči strašno umešno i zajebano, a eto znamo i engleski pride, šta li. E sad, problem je u tome što to NIJE PRAVILNO. PhD titula (Doctor of Philosophy) je samo jedan tip doktorske titule koji se primenjuje za jedan broj društvenih i naučnih oblasti. Ali doktorat iz medicine zove se MD, doktorat iz muzičkog izvođaštva DMA, doktorat iz edukacije EdD, doktorat iz inženjerstva je EngD, doktorat iz teologije ThD, doktorat iz oralne hirurgije DDS, doktorat iz sociologije D.S.Sc, doktorat iz menadžmenta DMan, i tako dalje, lista je pozamašna.

Tako da ako već hoćete da zvučite “strano i zajebano” najpre naučite celu ovu listu napamet, pa onda znajte i iz koje oblasti tačno dotična osoba ima doktorat da biste se izrazili precizno. U suprotnom kad kažete da neko ima PhD misleći zapravo na doktorsku titulu, zvuči otprilike kao kada biste rekli – “on igra kolo”, za nekog ko jeste plesač ali se bavi recimo salsom, ili “on je kralj”, misleći na vladara koji je na čelu države, a koji može imati bilo koju drugu titulu.

Zato stara dobra reč doktorat, najbolji je i najpravilniji način da se oslovi neko ko ima terminalnu diplomu u svojoj oblasti.

Categories: Zapažanja | Leave a comment

Post navigation

Leave a comment

Blog at WordPress.com.